Formandens beretning for 2014

Den sidste dag i januar døde Johs. Christensen fra Lille Dyrhøj. Med ham mistede arkivet en meget trofast medarbejder, en medarbejder, der allerede fra arkivets start i 1989 var medarbejder og også bestyrelsesmedlem, heraf en række år som formand.

Jeg vil bede alle rejse sig, så at vi sammen i taknemmelighed kan mindes Johs. Christensen.

…………………………………………………………………………………………………………………….

Beretning for året 2014

til aflæggelse tirsdag den 10. februar 2015

Sidste års generalforsamling blev afholdt den 3. februar 2014. Dirigenten N. Chr. Lohmann konstaterede generalforsamlingens lovlige indvarsling. Formandens beretning og kassererens reviderede regnskab blev godkendt, og kontingentet blev fastsat til 50 kr./årligt/pr. person.

Glædeligt var det, at alle foreningsdrevne arkiver i Middelfart kommune fra og med 2014 fik samme årlige driftstilskud, nemlig 12000 kr.

Det fremlagte budget for året 2014 forudså, at arkivet i årets løb måtte investere i nye computere p. gr. af arkibas 5. Det kom til at gå sådan, og kassereren forklarer årets resultat om lidt.

På valg til bestyrelsen var Kaj Petersen og Johannes Christensen. Begge modtog genvalg. Søren Meltofte og Ulla Petersen blev genvalgt som suppleanter for bestyrelsen. Gerda Klindt og Peter Petersen modtog genvalg som revisorer, og Bodil Møller Petersen blev revisorsuppleant.

Bestyrelsen har efter Johannes Christensens død suppleret sig med Søren Meltofte, som vi hermed byder velkommen i bestyrelsen.

Efter generalforsamlingen sidste år holdt Harriet Hansen, Middelfart, et glimrende foredrag om 1864, illustreret med et meget velvalgt billedmateriale.

2014 har været et travlt arkivår. I årets løb fyldte arkivet 25 år, og det måtte fejres. Det blev det ved 2 aftenmøder for nuværende og kommende medlemmer i henholds-vis Roerslev og Baaring forsamlingshus. Begge steder var mødet velbesøgt. Arkivet bød på kaffe og hjemmebag og dertil dejlige billeder fra ”Danmark, set fra luften”, billeder, som blev kommenteret, dels fra arkivet, dels med oplagte input fra de frem-mødte gæster. Det var en udsøgt fonøjelse begge steder.

Kendetegnende for disse luftbilleder fra 30erne, 40erne og 50erne var ikke mindst de flotte haver. Arkivkalenderen for 2015 fik derfor temaet: haver. Kalenderen kom på gaden først i november og har solgt, som den plejer, siger Kaj Petersen.

På arkivernes dag, lørdag den 8. november, holdt vi åbent om formiddagen. Birgit Bentholm havde til lejligheden arrangeret den smukkeste udstilling. Emnet var: Hvad omgav man sig med i sidste halvdel af 1800-tallet? Det var ganske interessant at se og dertil høre, hvad Birgit kunne forklare om genstande, vi for en stor dels vedkommende aldrig før havde set.

Et travlt arkivår har det været med mange besøg, mange forespørgsler, mange indkomster og meget registreringsarbejde, som nu foregår med arkibas 5. Vi var på kursus i januar, og da vi allerede havde taget hul på det nye i efteråret, opdagede vi, at det egentlig slet ikke var så svært at stille om, og at det ny faktisk indeholdt mange snedige fif!

Vores hjemmeside er det helt store hit. Kaj Petersen vil fortælle, hvad ‘seertallet’ er kommet op på.

Det er nok de vel snart 150 lokalhistoriske artikler, som ligger på hjemmesiden, der er interesse for. De er nemlig årsag til såvel besøg på hjemmesiden, som på selve arkivet.

Hvert år får vi ‘produceret’ 4 ny artikler, én til hver gang sognebladet skal udkomme. Ganske gratis får vi her på midtersiderne formidlet lokalhistorisk stof til alle husstande i Roerslev og Asperup sogne, så derfor tak til menighedsrådet for spalteplads og til artiklernes forfattere.

Adskillige opfordringer til at samle artiklerne til en bog har ingen siddet overhørig;

men man kan ikke bare smække en række artikler sammen og tro på, at så er der en læseværdig bog. – Efter sidste års generalforsamling blev jeg derfor meget glad, da Harriet Hansen lovede at arbejde med på en bog om Roerslev og Asperup sogne og være den fagligt stærke person, som jeg længe havde ledt efter. Efter få måneder var hun imidlertid i gang med at hjælpe på Brenderup arkiv, hvorfor jeg desværre ikke ved, hvornår vi kan forvente hendes faglige hjælp igen. – Erik Brygmann har arbejdet med sin del om Grundtvigs discipel her på stedet, Mads Melbye, Ulla Petersen har arbejdet med sin del om bl.a. skole; Jacob Bonde, arkæolog, vil tage sig af oldtiden, og som sådan har det ikke stået helt stille, men..men vi høres ved, når der sker noget afgørende nyt.

Der skal lyde en stor tak til medarbejdere og bestyrelse for loyalt og tillidsfuldt samarbejde i det forløbne år.

Der er fra medarbejderne lagt megen flid og interesse i arbejdet.

Medarbejderudflugten gik dette år til Bogense, hvor museums-og arkivleder Palle Petersen fortalte og viste rundt. Derefter gik turen til Gyldensten, hvor han gav os inddæmningens historie, den inddæmning, som nu igen er blevet hav. På ‘Eriksholm’ drak vi den medbragte kaffe. Gården derude er i dag indrettet til at modtage gæster og til at oplyse om det spændende projekt.

Alt i alt har 2014 været et godt arkivår.

Grethe Marcussen