Kulturudveksling Danmark-Estland

SB 2000 nr. 4

Af Niels Madsen
Roerslev Folkedansere

I dagene den 31. maj til den 5. juni var Baaring / Asperup Sangkor og Roerslev Folkedansere på tur til Letland. Turen var arrangeret i samarbejde med Dansk Lettisk Forening og gik til Krimulda kommune ca. 40 km nordøst for Riga.

Vi så, hvordan forholdene i Letland er i dag, og vi hørte lidt om deres historie og om de omvæltninger, de havde været igennem, siden de blev frigjort fra Rusland. Vi besøgte blandt andet en skole, som Dansk Lettisk Forening har hjulpet med borde, stole, computer m.m. Her oplevede vi, at kultur ikke kun er noget, der hører hjemme i Danmark. På skolen gik elever fra 8 omegnskommuner, fordi den havde helt specielle forhold og traditioner omkring kunstneriske fag. På en lang gang var udstillet en masse billeder, som børnene havde lavet. Det var tydeligt, at det ikke kun var de bedste, der var udvalgt. Der var plads til alle. Men der var rigtig mange gode billeder, der godt kunne konkurrere med etablerede kunstneres. De havde også gode forhold for sang, musik, drama og dans. Det fik vi et godt indtryk af senere på turen.

Derudover så vi Siguldas børnehospital og Krimuldas kirke, hvor sangkoret gav koncert. Den er Letlands ældste kirke og fra år 1205. Menigheden består af ca. 230 medlemmer, hvoraf 30 er aktive i den daglige drift. På børnehospitalet, der er tidligere tuberkulosehospital, har de fået en del udrangeret inventar foræret fra Danmark. Børnene tilbringer op til 2 år på hospitalet.

Tegning af lettisk skoleelev.

Lørdag aften skulle vi optræde ved et stort friluftsarrangement, som kommunen havde lavet. Vi havde et blandet program, der vekslede imellem kor, folkedans og et par fælles numre. Alt i alt gik det godt, og der blev taget rigtig godt imod os. Vi havde fået at vide, at der var 5-6 lokale grupper, som skulle optræde efter os, men de havde sammenlagt kun samme tid som vi, så vore forventninger var nok ikke så store. Men det viste sig, at det blev en perlerække af numre, og det tog meget længere tid end forventet. Der var børnekor, flere forskellige voksenkor, en folkemusikgruppe, et hold folkedansere, et par dansehold fra skolen, og sidst men ikke mindst var der en dansetrup, der var startet på skolen for 15 år siden. Den havde både optrådt i TV og mange forskellige steder i de baltiske lande. Her oplevede vi igen den store bredde, de har.

Kirkens fyr i Krimulda

Turen gav mig en oplevelse af, at hjælpearbejde ikke kun er at hjælpe folk, som ikke kan selv. Det arbejde Dansk Lettisk Forening gør i Krimulda er ligeså meget en støtte til et folk, som godt kan selv, men mangler støtte til at komme igennem en svær periode. Det er ikke kun materiel støtte, de har behov for, det er også den moralske opbakning, som det er at vide, at der er andre, der tænker på dem. Det var denne tur et godt eksempel på. At vi så også er blevet en stor oplevelse rigere, gør det ikke ringere.

Niels Madsen
Roerslev Folkedansere

Til toppen