Om gården Rosendal

SB 2013 nr. 2

Af Anne Margrethe Rosendal


Anne Margrethe Rosendal

Jeg er født i 1951 på Fruerlundgård, Grønnegyden 3 i Roerslev, som ældste datter af Elisabeth og Karl Laurits Rosendal. Far måtte sælge slægtsgården pga. dårlig ryg, og vi flyttede til Nørre Åby, hvor han kom i lære på rådhuset. Derfra gik livet videre i Søndersø og i Køge, inden far og mor vendte tilbage til Båring i 1972. Jeg blev på Sjælland og har siden levet i Roskilde. Mine arbejdsår forløb i skarpt trav som sekretær for borgmester og kommunaldirektør i Roskilde. Privat blev jeg gift, fik 2 dejlige piger, blev skilt og gift igen. Jeg havde den sorg, at min ældste datter døde pludseligt i 1997 og min mand i 2000. Det fik mig til at sige mit job op og begynde at læse teologi, noget jeg har ønsket mig siden min ungdom. Det hele er muliggjort af en pension efter min mand. Jeg læser stadig i hvert fald på papiret! En kræftsygdom gjorde, at jeg mangler et par eksamener og et speciale, som jeg måske tager mig sammen til at få gennemført en dag. Men præst når jeg næppe at blive! Jeg har været med i arbejdet omkring Roskilde Domkirke i ca. 10 år og er efter valget i november 2012 for anden gang blevet valgt til formand. Og vigtigst: Jeg er mormor til 2 skønne drenge på 6 og 4 år.


Gården Rosendal, foto fra 1950’erne.

På besøg hos Henny og Vagn Jørgensen
En sommerdag i 2012 besøgte min søster, Marie Louise, og jeg Henny og Vagn Jørgensen i deres hjem i Røjle. Vi havde aldrig mødt hinanden før, men via Lokalhistorisk Arkiv i Båring var det gået op for os, at vi havde gården Rosendal til fælles. Og det blev en dejlig dag i godt og givende selskab. Henny og Vagn fortalte beredvilligt, hvordan de havde overtaget gården på Kirkebjergvej i Roerslev i 1961 efter Vagns forældre, Jenny og Rasmus Jørgen Jørgensen. De fortalte om årene med børnenes fødsler, Jannie 1961, Jens Erik 1964, Mogens 1965, Peter 1968 og Hanne i 1969, født i Røjle, om hvordan der i tærskeladen på Rosendal var isat vinduer fra det tidligere Rosendals stuehus fra 1823, og at deres stuehus var blevet bygget i 1862. Det var bygget i Rosenborgstil med takkede gavle og alt i røde mursten, medens længerne var hvidkalkede. På den ene gavl på stuehuset var i cement indstøbt LSH, Laurits Sørensen Hansen, som byggede stuehuset. Kun en af længerne var grundmuret, og en anden var oven i købet en sulebygning.


Henny og Vagn Jørgensen i haven
på Røjlevej, sommeren 2012.

Jenny og Rasmus Jørgensen på Rosendal
Vagns forældre havde købt Rosendal i 1947 af vores farfar Valdemar Rosendal. Der blev plantet 3 tdr. land med frugttræer og først tobak og senere jordbær som mellemkultur. Gården Rosendal var medlem nr. 802 i Gartnernes Salgsforening, nu GASA. På de godt 33 tdr. land var der desuden korn og 5 tdr. land med sukkerroer til Assens Sukkerkogeri. Dyreholdet bestod væsentligst af kontraktgrise. Et år vandt Rasmus Jørgensen hovedgevinsten på dyrskuet i Odense, en David Brown-traktor til en værdi af 12.400 kr. Den blev omgående vekslet til en Ferguson-traktor, en 2-furet 12”-plov og en fremovogn, det hele splinternyt!

I haven på Rosendal stod 3 store egetræer, og under hvert af dem stod en stor sten, den ene med inskription SHS. Den så vi, for den står nu i den smukke have hos Henny og Vagn. Hvad den og de 2 øvrige har været rejst for, vides ikke måske gravsted for hunde eller? Den sten i haven i Røjle er til gengæld det eneste, der er tilbage fra Rosendal.


Stenen med inskription SHS fra haven på Rosendal.

Rosendal lægges sammen med Vædelegaard
Henny og Vagn Jørgensen flyttede fra gården i 1969, da Jenny Jørgensen solgte til Vædelegaards ejer, Vermund Andersen, som rev den ned et par år efter. Da var udbygningernes tag allerede væltet, og under nedbrækningen gik der ild i stråtaget, så resten brændte. En del af handlen med Vermund Andersen var, at Jenny Jørgensen skulle bo frit i 5 år samt drive plantagen. Hun døde imidlertid inden udløbet af de 5 år. Vædelegaard blev i 2006 købt af Søren Bonde, som i 2007 byggede en ny stald tæt på den nedlagte ejendom Rosendal. Familien Bonde syntes så godt om navnet Rosendal, at de stadig bruger det dagligt om den del af deres ejendom.

Man kan dog stadigvæk se, hvor gården Rosendal har ligget på Kirkebjergvej, for der hvor vejen slår et sving, er der en lille vold med træer og ukrudt. Der lå Rosendal i årene 1823 – ca. 1971. Fortællingen går imidlertid, at der har været bebyggelse på stedet langt tidligere helt tilbage til svenskekrigene i 1600-tallet, hvor der skal have været indlogeret svenske soldater på stedet. Og fund af mange stenalderredskaber på området gennem årene kunne være bevis på, at der også i endnu tidligere tider har været beboelse på stedet. Men intet af det er verificeret i forbindelse med denne artikel.

Udstykningen vendte tilbage
Ved handlen i 1969 kom Rosendal-jorden tilbage til sin oprindelse. Den var nemlig egentlig udstykket fra Vædelegaard i 1823, da datteren derfra, Ane Marie, født 1795, giftede sig med Søren Hansen fra Grimmeløkke, født 1793. Han var karl på Vædelegaard og langt ude i familie med dens ejer, Lars Pedersen. I forbindelse med udstykningen blev det aftalt, at Søren Hansen skulle passe hegnene og Lars Pedersen tage hånd om vejene til Rosendal! Ane Marie og Søren fik sønnen Laurits Hansen Sørensen i 1825. Han omtales som sognefoged.

Sådan hænger det sammen
Vores farfar, Valdemar Rosendal, som solgte gården til Rasmus Jørgensen i 1947, havde arvet den, da halvbroderen Milian Laurits Sørensen Rosenfeldt, i vores familie omtalt som farbror Laurits, døde i 1938. Hvor hans efternavn Rosenfeldt stammer fra, vides pt. ikke, yderligere studier af slægten endnu længere tilbage kunne måske kaste lys over det.

Brødrene Milian Laurits Rosenfeldt, Rasmus og Valdemar Rosendal og deres søster Marie Rosendal havde fælles mor, nemlig Mine Poulsen fra Middelfart. Hun indgik sit første ægteskab med Laurits Sørensen Hansen fra Rosendal. I det ægteskab blev Milian født i 1861. Efter Laurits Hansen Sørensens død sad Mine enke på Rosendal i et par år, før hun giftede sig igen denne gang med Hans Michel Rasmussen fra Roerslev, født 1834. Vi har i familien stadig et brev fra Hans Michel Rasmussen til hans fætter i København, hvor han i marts 1866 fortæller om forlovelsen med Mine: ”Der er endnu en Nyhed, som jeg ikke vil undlade at meddele Eder, og det en Nyhed af ikke liden Betydning for mig; jeg har nemlig for nogle Uger siden forlovet mig med Sognefoged L.H. Sørensens enke fra Rosendal, Mine Sørensen, født Poulsen, der vistnok må henregnes blandt Eders Venner og Bekjendte fra en tidligere tid, da hun nemlig for nogle Aar siden med sin nu afdøde Mand har besøgt Eder i Kjøbenhavn. Ved denne Leilighed kommer jeg, foruden af en Kone og en Gaard, tillige i Besiddelse af en Søn på 4½ Aar, medens sandsynligvis min yngste Broder erholder min Moders Gaard…” I Mines ægteskab med Hans Michael Rasmussen blev Rasmus, Marie og Valdemar Rosendal født.


Farbror Laurits sammen med gårdens karle og piger,
iflg. familiefortællingen.

Ringen sluttet
Fra ejendomsoplysninger i 1922 ved vi, at gården Rosendal, matr.nr. 2 d af Roerslev by, var på 33 6/8 tdr. land og havde en ejendomsskyldsværdi på 43.000 kr., heraf grundværdi på 29.700 kr. I 1944 har vores farfar fået oplysninger tilsendt fra Slægtsgaardsarkivet i København, der fortæller om folketællingerne i 1800-tallet. De viser, at der ud over familien har været 2 karle og 3 piger på gården, og at Søren Hansen, Mines svigerfar fra første ægteskab, har boet på aftægt hos Hans Michel og Mine, efter at de var blevet gift. Fra farbror Laurits’ død i 1938 til salget af Rosendal i 1947 var gården forpagtet ud til Arne Jensen, Byllerup.

Anne Margrethe Rosendal

Til toppen