Fortalt af Ulla Pedersen, Asperup Roerslev Lokalhistorisk arkiv.
Kommer man gennem Lærkestræde i Asperup, ser man den smukke hvide hovedbygning til Ringstedgaard. Ved indkørslen hertil ligger det hus, som Thora og Niels Kristian Lohmann fik bygget i 1997. Det skulle være den bolig, de skulle have som pensionister. Et godt sted og nabo til den gård, hvor han er født og opvokset.
Ringstedgaard 2017.
Generationerne
Ringstedgaard tilhører nu sønnen Jørgen Lohmann. Gården har været kendt siden 1558 og har haft navne som: Ringstedt, Restegaard og tidligt i 1700 – tallet også kaldet Korporalgaarden. Den blev opkaldt efter en svensk korporal, der havde taget gården i besiddelse efter svenske-krigene. Efter 1832 fik den navnet Ringstedgaard. Det smukke stuehus blev opført i 1848. De øvrige bygninger var lader og stalde og opført omkring 1890, men vedligeholdt gennem årene. Stedet er i dag et moderne landbrug uden kvæg. Der er bl.a. tilføjet to bygninger, der huser produktion af rugeæg. I tidens løb er der opkøbt tilliggende jorder fra nedlagte landbrug.
Det var Niels Kristians far, Gunnar Lohmann, der købte gården i 1931. Han kom fra Aasum og var søn af gårdejer Kristian Lohmann. Ved overtagelsen var gård og marker ret forsømte, så der var nok at tage fat på. Gunnar Lohmanns eneste søn, Niels Kristian, skulle naturligvis overtage gården efter sin far.
Lærkestræde 8a, opført i 1998.
Barndom og ungdom
Fra et foredrag i 2019, hvor Niels Kristian deltog i en sang- og fortælleaften i Båring forsamlingshus, fortalte han om sin opvækst:
Niels Kristian havde et godt barndomshjem, og der var et godt naboskab. Han gik 7 år i skole i Asperup og Båring skole hos lærer Frellsen, som var striks, men dygtig. Efter konfirmationen blev han elev på Skibelund efterskole. Der efter fik han plads i Kertinge ved Kerteminde som 17-årig, hvor han var et år. I 1952 blev han elev på Grundtvigs højskole, Frederiksborg, og i 1954 blev han indkaldt til hæren i Tøndermarsken, efterfulgt af 3 måneder på sergentskolen på Kronborg. Han var i Slagelse som sergent og det sidste år i Vordingborg. ’Så blev vi hærdet!’
En arrangeret tur for tidligere elever fra Frederiksborg højskole til Norge betød, at Niels Kristian mødte en smuk lyshåret pige på sejlturen igennem Oslofjorden. Det var Thora, som han giftede sig med 3 år senere. I 1956 var Niels Kristian elev på Ladelund landbrugsskole. Her opstod et livslangt venskab med 4 andre unge.
Parløb
Giftermålet med Thora i 1959 betød 2 generationer under samme tag. Han overtog gården som forpagter, og i 1963 blev han ejer. Med stor dygtighed drev han gården med kvægbesætning og landbrugsjord. Der blev ansat hjælp til driften, og det var hårdt arbejde. Dengang var arbejdsdagene længere og uden moderne maskiner og redskaber som nu. Alligevel var humøret til stede. Der skulle også være tid til sport, til at mødes med naboer, familie og andre til fest og arrangementer i sognet.
Thora og Niels Kristian med Ringstedgaard i baggrunden.
I løbet af 7 år fødte Thora 4 børn, så der var nok at se til. Thoras forældre var rundet af arbejdsomme bønder, der var optaget af det folkelige og kulturelle arbejde på egnen ved Brande. Begge havde været på højskole, moderen på Roskilde og faderen på Askov. Thora fik plads i huset, kom på Vesterlund ungdomsskole, hvor hun lærte meget om N.F.S. Grundvig. Derefter et år i huset på en gård ved Bredsten. Her gik hun til folkedans og gymnastik og deltog i Landsstævnet i Odense. En oplevelse for livet. I vinteren 1955-56 kom hun på Grundtvigs højskole i Frederiksborg, hvilket har betydet et livslangt sammenhold med andre elever.
Thora og Niels Kristians guldbryllup
Thora og Niels Kristian har i tidens løb involveret sig i mange forskellige aktiviteter f.eks. foreningsarbejde: landboforening, foredragsforening, Båring højskole, Venstres lokalbestyrelse og Niels Kristian sad 11 år i Nr. Aaby kommunalbestyrelse. Derudover deltagelse i menighedsrådet og provstiudvalget. På den muntre side har de også været med i skuespil i Båring forsamlingshus. I Sognesamvirket virkede han sammen med Thaning, Gerda Klint og Grethe Marcussen.
Nr. Aaby kommunalbestyrelse 1986-87 med Niels Kristian Lohmann i midterste række. Borgmester Frederik Larsen sidder nr. 2 fra venstre.
Næste generation stod klar til at overtage med forpagtning af gården i 1994. Jørgen giftede sig med Lisbeth i 1993. Efter 4 år som forpagter, købte han gården. Lisbeth arbejder som lærer i Middelfart. Jørgens forældre har sikkert givet en hånd med, hvor der var behov, men nu skulle det være de unge, der bestemte på gården.
Pensionistliv
Thora og Niels Kristian har formået at skabe en aktiv pensionisttilværelse med hver deres interesser og andre i fællesskab. Han giver sig tid til at skrive og tager sig af praktiske opgaver. F.eks. ligger Den Rytmiske Efterskole ham i den grad på sinde, ligesom højskolen gjorde det. Han har brugt utallige timer på skolen med praktiske opgaver og sørger stadigvæk for græsslåningen.
Niels Kristian på sin nye plæneklipper, sommeren 2020.
Niels Kristian har været med til at sende ansøgninger afsted med et kærligt blik for sognet. Ved den landsdækkende konkurrence om årets landsby lykkedes det for Båring-Asperup i 2016 at blive kåret som sølvvinder. Man kan ikke være i tvivl om Niels Kristians engagement i sognets ve og vel. Hans råd er: I stedet for at beklage sig bør man sætte sig ind i sagerne og gerne komme med nogle forslag. Ikke hænge sig i småting, men se hvad der betyder noget for helheden. Glæde andre, så bliver man selv glad. Tage initiativ. Det har han vist formået i sit 91-årige liv.
Om kort, om langt blev løbebanen spændt,
den er til folkegavn, den er til grøde.